Ενεργειακή επιθεώρηση

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /var/www/energodomigr/data/www/energodomi.gr/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.

Text Resize

-A +A
Printer-friendly versionSend by email

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)

Το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή ‘συμπεριφορά’ του κτιρίου. Με αυτό, κάθε κτίριο κατατάσσεται σε μία από τις εννέα ενεργειακές κατηγορίες, κατάταξη η οποία αντανακλά την ποσότητα ενέργειας που καταναλίσκεται κατά την χρήση του κτιρίου.

Αναγκαιότητα έκδοσης  Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης

Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική στις αγοροπωλησίες και μισθώσεις ακινήτων άνω των 50 τ.μ. από 09/01/2011,  ενώ μόνο για τις περιπτώσεις μίσθωσης τμήματος ακινήτου (πχ διαμέρισμα ) θα είναι υποχρεωτική από 09/07/2011.Το πιστοποιητικό θα συνοδεύει υποχρεωτικά τα συμβόλαια αλλά και τα μισθωτήρια των χώρων αυτών. Επίσης Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, απαιτείται για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης

Για την έκδοση του ΠΕΑ απαιτείται αυτοψία από ενεργειακό επιθεωρητή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ, αφού ο ιδιοκτήτης του χώρου ή διαχειριστής του κτιρίου του αναθέσει την επιθεώρηση και του δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες και έγγραφα.

Ο επιθεωρητής ελέγχει οπτικά αλλά και με μηχανικά μέσα την επάρκεια και ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή του κτιρίου. Για τη διενέργεια της επιθεώρησης είναι απαραίτητες οι αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ή ελλείψει αυτών η αποτύπωση του κτιρίου.

Μετά την επεξεργασία των στοιχείων τα οποία συλλέχθησαν κατά την επιθεώρηση, υπολογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση του χώρου και εκδίδεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης το οποίο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του κτιρίου.

Δικαιολογητικά για την έκδοση ΠΕΑ

1.       Ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου.

2.       Πλήρη στοιχεία του ιδιοκτήτη.

3.       Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου.

4.       Κάτοψη της ιδιοκτησίας.

5.       Σχέδια φέροντα οργανισμού.

6.       Διαθέσιμα ηλεκτρομηχανολογικά σχέδια.

7.       Μελέτη θερμομόνωσης, όπου υπάρχει.

8.       Πίνακας κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης.

9.       Οικοδομική άδεια.

10.   Τοπογραφικό διάγραμμα.

11.   Φωτογραφία του κτιρίου.

12.   Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων του χώρου της τελευταίας τριετίας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ξύλα).

13.   Φύλλο συντήρησης και ρύθμισης της κεντρικής θέρμανσης της τελευταίας τριετίας (συντήρηση καυστήρα).

14.   Πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου του χώρου (διαχειριστής ή ιδιοκτήτης).

 

Νέες οικοδομές & κτίρια που υφίστανται ριζική ανακαίνιση

Από 01/10/2010, έγινε υποχρεωτική η σύνταξη μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης για την έκδοση οικοδομικής άδειας ανέγερσης ή ριζικής ανακαίνισης κτιρίων εμβαδού μεγαλύτερου των 50 μ2. Κατά την κατασκευή των κτιρίων αυτών, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη βαρύτητα στις απαιτήσεις της ενεργειακής μελέτης, καθώς η συμμόρφωση του κτιρίου με τις απαιτήσεις της ενεργειακής μελέτης θα ελέγχεται με ενεργειακή επιθεώρηση μετά το τέλος της κατασκευής. Σε περίπτωση που από την επιθεώρηση, προκύπτει ότι το κτίριο κατατάσσεται σε κατηγορία μικρότερη από εκείνη που προβλέπεται από την ενεργειακή μελέτη, θα πρέπει εντός ενός έτους να γίνουν οι κατάλληλες επεμβάσεις ώστε το κτίριο να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της μελέτης, άλλως θα εφαρμόζονται οι διατάξεις περί αυθαιρέτων.